|
Tratament kinetic (kinetoterapie) – platfus (picior plat) la bebelusi
In ultimul timp, din ce in ce mai multi bebelusi au diagnostic de picior plat (sau plat-valg sau var- equin) datorita pozitiei pe care o adopta in burtica, pe parcursul sarcinii. Din pacate, nu toti beneficiaza de sfaturile si indicatiile adecvate ale medicilor neonatologi sau pediatri, in ceea ce priveste, in primul rand diagnosticare acestor deviatii ale picioruselor si in al doilea rand, tratamentul lor. Centrele Medicale Kinetomedica sunt specializate in lucrul cu bebelusii si copiii cu picior plat si de aceea, consideram ca este necesar sa tragem un semnal de alarma asupra catorva aspecte pe care speram ca parintii sa le receptioneze cat mai bine si cu folos. Iata o lista cu greseli care se intampla frecvent in practica medicala a zilelor noastre:
1. La nastere, de foarte multe ori, medicul neonatolog nu identifica intotdeauna piciorul plat sau plat valg sau var- equin, considerand ca aceste deficite de postura sunt fiziologice in primele luni de viata. Adevarat, insa din exeperienta noastra, copiii care au venit la kinetoterapie si-au tonifiat musculatura plantara , prevenind astfel instalarea de mai tarziu a deviatiei propriu-zise care, in mod evident, va necesita mai mult timp si mai multe resurse financiare pentru recuperare, motiv pentru care este mai bine sa previi decat sa tratezi, mai ales in cazul bebelusilor la care se observa tendinta de a tine piciorusele cu varfurile in interior sau in exterior!
2. Medicul specialist observa deviatia picioruselor insa nu le recomanda parintilor sedinte de kinetoterapie, motivand ca bebelusul este prea mic. Total gresit! Sedintele de kinetoterapie incepute cat de precoce nu pot sa faca decat bine, actionand atat asupra deviatiei propriu-zise (platfus, picior valg sau var sau equin) dar si asupra tonifierii musculaturii plantare, a gambelor si coapselor bebelusului.
3. Medicul specialist observa deviatia piciorusului (picioruselor), admite faptul ca bebe are nevoie de exercitii de gimnastica si mai mult decat atat, le arata el niste exercitii parintilor, indemnandu-i pe acestia sa le faca acasa cu bebelusul. Total gresit! Sedintele de kinetoterapie pentru platfus sau picior plat- valg trebuiesc facute de catre kinetoterapeuti specializati in lucrul cu bebelusii cu acest diagnostic si nu acasa de catre parinti caci conteza foarte mult priza cu care se lucreaza, forta care se aplica la o manipulare, amplitudinea permisa in articulatie etc. De aceea exista Facultatea de Kinetoterapie in care se invata modul de a interactiona cu bebelusii deoarece ei reprezinta categoria cea mai fragila cu care kinetoterapeutii lucreaza. Trebuie sa fii bland dar in acelasi timp ferm!
4. Medicul specialist observa deviatia picioruselor dar le spune parintilor ca bebelusii au nevoie de cateva sedinte de masaj. Indicatia nu este neaparat gresita ci doar incompleta caci sedintele de kinetoterapie efectuate in Centrele Kinetomedica includ atat masaj pe musculatura plantara si a gambelor dar si exercitii ce constau in mobilizari pasive, alcatuite special pentru picior plat (plat-valg etc)
5. O alta greseala pe care o parte dintre medici o fac este aceea ca le spun parintilor cu bebelusi cu picior plat (platfus) sa mearga 10 zile cu ei la kinetoterapie. Noi credem ca este de la sine inteles faptul ca, o deviatie formata in timp, nu se poate corecta in 10 zile ci este nevoie de cel putin un abonament lunar pentru a se observa o ameliorare chiar si in cazul in care deviatia bebelusului este una minora. Kinetoterapia nu este ca si tratamentul cu pastile pe care trebuie sa le iei 10 zile, ci este o forma de tratament care trebuie aplicata in timp, pentru a obtine rezultatele scontate.
6. Unii parinti cred ca sedintele de kinetoterapie pentru picior plat (platfus) le produc durere copiilor. Gresit! Bebelusii pot sa planga uneori in timpul sedintelor dar din cu totul alte motive, intrucat manipularile se executa cu blandete si nu pot provoca sub nici o forma durere.
Pentru alte lamuriri legate de acest aspect ne puteti contacta la oricare dintre numerele de telefon : 031 429 50 58 sau 0722 555 112 sau 0766 735 404 sau ne puteti scrie la kinetomedica@yahoo.com.
18-12-12
|
|