|
In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe individualizate de gimnastica medicala (kinetoterapie) pentru pacienti diagnosticati cu spondiloza cervicala. In cursul unei sedinte de gimnastica medicala pacientul este supravegheat in permanenta de un kinetoterapeut.
Programari la tel. 031.429.50.58 sau 0722555112
Spondiloza cervicala reprezinta o afectiune degenerativa a coloanei vertebrale, localizata la nivelul vertebrelor cervicale si a discurilor intervertebrale. Afectiunea apare in general la persoanele cu varsta inaintata ( peste 45 ani ) si afecteaza ambele sexe in mod egal. Principala cauza a spondilozei cervicale este uzura articulatiilor coloanei specifice inaintarii in varsta. Odata cu inaintarea in varsta, oasele si ligamentele se deterioreaza gradual, in special la nivelul gatului, producand aceasta afectiune. Modificarile aduse de procesul de imbatranire constau in aparitia unor excrescente (ciocuri) osoase neregulate pe vertebre, distrugerea discurilor intervertebrali si pierderea elasticitatii ligamentelor. Aparitia ciocurilor si scaderea diametrului canalului medular produc lezari ale nervilor si maduvei spinarii cunoscute sub numele de radiculopatii si mielopatie cervicala.
Simptomele spondilozei cervicale:
- Durere in umar, brat sau in piept;
- Amorteli sau furnicaturi in brate, maini, picioare;
-Slabiciunea mainilor si picioarelor;
-Reflexe anormale
-Durere in zona gatului
-Lipsa coordonarii;
-Dificultati la mers;
CABINETUL MEDICAL KINETOMEDICA (cabinet de recuperare medicala in Bucuresti) doreste sa fie primul care abordeaza intr-o maniera diferita fiecare dintre serviciile oferite.
Astfel, daca vorbim despre MASAJ fie ca este vorba de masaj de relaxare sau masaj terapeutic, dorim sa introducem prin acesta atat o stare de bine "fizic" dar si "psihic", in asa fel incat, in timpul sedintei de masaj, pacientul sa uite de eventualele probleme pe care le are (pentru acesta se va crea o atmosfera speciala, conceputa cu responsabilitate si profesionalism).
Daca ne referim la sedintele de KINETOTERAPIE desfasurate in cabinet de kinetoterapie (recuperare) Kinetomedica, precizam ca abordarea va fi de asemenea, deosebita, deoarece se vor utiliza programe terapeutice concepute special pentru fiecare pacient in parte, in functie de evolutia si caracterul afectiunii sale. Se va lucra deci gradual si individualizat si nu sub forma unui grup in care pacientii fac "exercitii de gimnastica". Dorim sa specificam faptul ca, dupa parerea noastra , kinetoterapia nu este o "gimnastica" compusa din exercitii pe care pacientii le pot efectua si acasa fara supraveghere medicala (cu anumite exceptii), ci un tratament bazat pe tehnici studiate in literatura de specialitate ce au la baza miscarea (de exemplu: tehnicile Kabat sau Bobath, Programul Williams pentru hernie de disc etc ).
!!! IN CADRUL CABINETULUI NOSTRU PROGRAMELE DE KINETOTERAPIE SE ALCATUIESC INDIVIDUAL IN FUNCTIE DE AFECTIUNEA SI STADIUL FIECARUI PACIENT IN PARTE IAR SEDINTELE SE DESFASOARA CU CEL MULT 2 PERSOANE IN SALA !!!

KINETOTERAPIA SE PRACTICA DE CATRE ABSOLVENTII FACULTATII DE KINETOTERAPIE; EA REPREZINTA UN TRATAMENT COMPLEX AL VARIATELOR AFECTIUNI IAR O SEDINTA DUREAZA DE CELE MAI MULTE ORI APROXIMATIV 1 ORA (EXISTA CABINETE DE RECUPERARE (KINETOTERAPIE) IN BUCURESTI IN CARE SE FAC SEDINTE DE 20 MINUTE CEEA CE ESTE TOTAL ERONAT INTRUCAT TIMPUL NU ESTE SUFICIENT PENTRU UN ASTFEL DE TRATAMENT; DE ASEMENEA AM INTALNIT NOTIUNILE DE "GIMNASTICA INDIVIDUALA" SAU "GIMNASTICA PE APARATE"; KINETOTERAPIA NU REPREZINTA NICI UNA NICI ALTA DIN CELE DOUA VARIANTE UTILIZATE DE ASA-ZISELE CABINETE DE RECUPERARE CARE LUCREAZA CU CASA DE ASIGURARI SI CARE LIMITEAZA SEDINTELE DE TRATAMENT LA 20 MIN. PENTRU CA ATAT LE ESTE DECONTACT DE CASMB).AM INTALNIT DE ASEMENEA IDEEA CA SEDINTELE DE KINETOTERAPIE SE ADRESEAZA EXCLUSIV COPIILOR IAR CELE DE GIMNASTICA MEDICALA ADULTILOR CEEA CE ESTE COMPLET GRESIT DEOARECE KINETOTERAPIA SE ADRESEAZA TUTUROR CATEGORIILOR DE VARSTA. INAINTE DE A EXISTA FACULTATEA DE KINETOTERAPIE SE FACEA UN COLEGIU DE 3 ANI NUMIT COLEGIU CFM SI ABSOLVENTII ACESTUIA DENUMEAU SEDINTELE DE TRATAMENT PRIN TERMENII "GIMNASTICA MEDICALA". DE ACEEA ORICE
KINETOTERAPEUT SAU FIZIOKINETOTERAPEUT TRECUT DE O ANUMITA VARTSA NU ESTE DE FAPT ABSOLVENT AL FACULTATII DE KINETOTERAPIE CI UN PROFESOR CFM.
In ceea ce priveste serviciul FIZIOTERAPIE utilizam aparatura de o inalta tehnologie (ultima generatie a aparatelor de fizioterapie din gama BTL) ale caror efecte benefice se vor simti in mod cert odata cu desfasurarea tratamentului (ultrasunet, laser-terapie, c. diadinamici, c. interferentiali, c. trabert, stimulare ruseasca, TENS, c. rectangulari etc).
Text despre kineoterapie..........
După părerea autorilor, personalitatea kinetoterapeutului determină stilul său de muncă, care se manifestă nu numai în cadrul deciziei sale terapeutice,
ci şi în cadrul tuturor relaţiilor cu bolnavii. Majoritatea autorilor sunt de acord asupra marii importanţe a formării psihologice a kinetoterapeuţilor, unii vorbind despre importanţa cunoaşterii motivaţiei şi feluritelor manifestări afective din comportamentul bolnavilor. Din acest punct de vedere, specialiştii subliniază calităţile minimale ale kinetoterapeuţilor ca fiind:
• puterea de înţelegere faţă de bolnavi;
• posibilitatea de a fi înţeles, respectat şi chiar iubit datorită
comportamentului propriu;
• experienţa de viaţă suficientă şi maturizare deplină ;
• cunoştinţe de psihologie (minim).
Alţii le clasifica în calităţi relaţionale, care facilitează relaţia
kinetoterapeut-pacient şi calităţi etice. Niciodată nu trebuie pierdute din
vedere caracteristicile personale şi umane ale kinetoterapeutului, deoarece
ele contribuie la stabilirea dialogului, a relaţiei şi a alianţei în lucru,
referirile făcându-se mai ales asupra uşurinţei de a comunica, voinţei de a
ajuta şi capacităţii de a face.
În cadrul relaţiei kinetoterapeut-pacient, personalitatea bolnavului este
foarte importantă, dar la fel este şi cea a kinetoterapeutului faţă de pacient cu spondiloza lombara.
Se vorbeşte despre necesitatea existenţei în cadrul acestei relaţii a ceea ce cercetătorii numesc “adaptare”: Întâlnirea dintre kinetoterapeut şi pacient
este una dintre două personalităţi diferite, care stau pe poziţii diferite şi care are loc în etape diferite, motiv pentru care – pe parcursul desfăşurării relaţiei, tendinţa trebuie să fie de echilibrare, prin adaptarea ideilor, expectanţelor etc. ale fiecăreia dintre părţi la cele ale celeilalte părţi.
1.2.2. Comportamentul în boală. Mecanisme de apărare a Eului
Boala este un stresor puternic, care perturbă comportamentul psihic,
pacientul care sufera de spondiloza dorsala devenind anxios, melancolic chiar, cu prag scăzut la durere, cu
atât mai mult cu cât recuperarea este de lungă durată sau există riscul
dobândirii unui grad de invaliditate sau disabilitate motrică. Perturbările psihicului uman sunt, de cele mai multe ori, reversible datorită complicatelor mecanisme de reglare de care acesta dispune. Specificul reglării constă în caracterul conştient al demersului de stabilizare, optimizare sau dezvoltare a personalităţii pacientului. Reglarea se realizează prin intervenţii externe (heteronomă) şi interne (autonomă), acestea din urma fiind reprezentate de autoreglare. Reglarea externă are ca suport posibilitatea îndrumării şi conducerii
comportamentului bolnavului, prin comunicare verbală, de către psiholog,
medic, kinetoterapeut realizând atitudini, convingeri, aspiraţii precum şi deprinderi şi comportamente sociale. În acest tip de reglare, pacientul este condus, dirijat, îndrumat deoarece are nevoie de ajutor.
Autoreglarea constă în capacitatea individului de a se cunoaşte şi aprecia
în raport cu un model, cu anumiţi parametri pe care trebuie să-i obţină în
urma programului de recuperare.
Antrenamentul mental aplicat iniţial pentru atingerea unor performanţe
sportive, a fost extins şi în recuperare. Antrenamentul mental sau mişcarea evocată reprezintă imaginea mentală a acţiunii motrice, fără exprimare exteriorizată în comportament concret, efectiv (M. Epuran).
Astfel, în absenţa stimulării directe a proprioceptorilor, prin execuţie
fizică, se menţine cortexul într-o stare permanentă de solicitare specifică
(31-01-11) (go modificirav do bro. Na ba ranje za ( tratament spondiloza cervicala la Goo gl e pag 6/5 ; sp simp tome 2/1; sp trat ame nt 2/9)
|
|